Obustaviti eksperimentalno provođenje sadržaja vezanih uz područje ljudske spolnosti u okviru zdravstvenog odgoja i obrazovanja.
 
Utjecati na obustavu neuspješne javne politike reproduktivnog i seksualnog zdravlja i prava mladih koju Vlada RH provodi već dvije godine.
 
Osigurati provođenje jedinstvenog standardnog odgojno-obrazovnog programa o ljudskoj seksualnosti koji je utemeljen na znanstvenim činjenicama i u skladu s međunarodnim konvencijama i poveljama.

 

Poziv na pridruživanje građanskoj koaliciji stop rizičnom spolnom odgoju

Gradjanska koalicija STOP RIZICNOM SPOLNOM ODGOJU osnovana je 11. sijecnja 2007. godine, kao rezultat sastanka udruge CESI s tridesetak zabrinutih gradjana/ki, predstavnika/ca mreza, udruga te institucija i politickih stranaka.

Mi, clanovi/ce Koalicije smatramo da je program Udruge GROZD po svom sadrzaju protuustavan i opasan po javno zdravlje buduci da promovira stavove spram spolnosti i prevencije spolno prenosivih infekcija koji su suprotni principima suvremenog javnog zdravstva te medjunarodnim standardima djecjih i ljudskih prava. Nadalje, ukupnu javnu politiku reproduktivnog i seksualnog zdravlja i prava mladih koju Vlada RH provodi vec dvije godine procjenjujemo krajnje promasenom i neuspjesnom, s obzirom na njezin sadrzaj, netransparentan proces donosenja i neucinkovitost trosenja javnih sredstava.

Neposredni povod za osnivanje Koalicije jest odluka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta od 29. prosinca 2006. da se Eksperimentalni program zdravstvenog odgoja i obrazovanja Udruge GROZD od iduce skolske godine provodi u desetak skola u sklopu sata razredne zajednice. Za provodjenje programa ceka se suglasnost Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi cija ce odluka biti presudna.

Trenutna situacija zahtijeva hitno zajednicko javno djelovanje svih zabrinutih - gradjana/ki, roditelja, mladih, strucnjaka/inja, udruga i institucija - kako bismo sprijecili/e sada vec prilicno vjerojatno uvodjenje znanstveno neutemeljenog, te po ljudska prava i zdravlje mladih opasnog programa spolnog odgoja.

Ciljevi:

  • Obustaviti eksperimentalno provodjenje sadrzaja vezanih uz podrucje ljudske spolnosti u okviru zdravstvenog odgoja i obrazovanja.
  • Utjecati na obustavu neuspjesne javne politike reproduktivnog i seksualnog zdravlja i prava mladih koju Vlada RH provodi vec dvije godine.
  • Osigurati provodjenje jedinstvenog standardnog odgojno-obrazovnog programa o ljudskoj seksualnosti koji je utemeljen na znanstvenim cinjenicama i u skladu s medjunarodnim konvencijama i poveljama.

Pozivamo sve zabrinute gradjane i gradjanke, strucnjake/inje, udruge i institucije da nam se pridruze potpisom Izjave o pristupanju Gradjanskoj koaliciji STOP RIZICNOM SPOLNOM ODGOJU. Izjavu mozete potpisati u osobno ime ili u ime Vase organizacije/institucije, i poslati na e-mail: cesi ili fax: 01/ 24 22 801 (obrazac u prilogu).

Kao clan/ica Koalicije dobivat cete sve obavijesti o planiranim akcijama te se prema vlastitom interesu mozete ukljuciti u rad Koalicije.

Za dodatne informacije obratite se udruzi CESI, tel. 01/24 22 800, e-mail: cesi (kontakt osobe: Natasa Bijelic, Sanja Cesar i Amir Hodzic).

Koalicijski odbor zasad cine:

Sanja Cesar, Amir Hodzic, Natasa Bijelic, CESI
Marina Skrabalo, Nives Miosic Lisjak, Anka Kekez – MAP Savjetovanja
Drazen Puljic, Mreza mladih Hrvatske
Suncana Kusturin; Asja Zenko, Udruga Igra
Kristijan Grdjan, Sanja Juras – Pravni tim Iskoraka i Kontre
Mirta Dagmar Muhic, profesorica etike i filozofije
Bojana Genov, Zenska mreza Hrvatske
Suzana Kunac, B.a.B.e
Maja Mamula, Zenska soba

 
 
Mi, članovi/ce Koalicije smatramo da je program Udruge GROZD po svom sadržaju protuustavan i opasan po javno zdravlje budući da promovira stavove spram spolnosti i prevencije spolno prenosivih infekcija koji su suprotni principima suvremenog javnog zdravstva te međunarodnim standardima dječjih i ljudskih prava.
podrška & hosting ZaMirNET design & izrada xvision