Obustaviti eksperimentalno provođenje sadržaja vezanih uz područje ljudske spolnosti u okviru zdravstvenog odgoja i obrazovanja.
 
Utjecati na obustavu neuspješne javne politike reproduktivnog i seksualnog zdravlja i prava mladih koju Vlada RH provodi već dvije godine.
 
Osigurati provođenje jedinstvenog standardnog odgojno-obrazovnog programa o ljudskoj seksualnosti koji je utemeljen na znanstvenim činjenicama i u skladu s međunarodnim konvencijama i poveljama.

 

Priopčenje za medija - word dokument

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

 

Zagreb, 24. travnja 2007.

PREDMET: Evropski parlament i međunarodne organizacije protiv GROZD-ovog programa

Na upit Građanske koalicije STOP RIZIČNOM SPOLNOM ODGOJU, Odbor Radne grupe Evropskog parlamenta za reproduktivno zdravlje, HIV/AIDS i razvoj uputio je Stjepanu Mesiću, Ivi Sanaderu i Draganu Primorcu pismo u kojem izražava zabrinutost mogućom provedbom modula o ljudskoj spolnosti, a koji je predložen u sklopu programa zdravstvenog odgoja i obrazovanja udruge GROZD.

U dopisu se navodi da provedba ovakvog programa koji potiče stigmatizaciju i diskriminaciju, može predstavljati korak nazad u procesu pridruživanja Republike Hrvatske Evropskoj Uniji i na taj način ugroziti dosadašnja postignuća u području anti-diskriminacije, kao što je npr. doneseni Zakon o istospolnim zajednicama.

Prema mišljenju Radne grupe, modul o ljudskoj seksualnosti Udruge GROZD daje medicinski netočne i nepotpune informacije, a sadrži i spolne/rodne predrasude i negativne stavove prema homoseksualnosti. Odbor stoga ukazuje na nedoslijednost takvog programa s hrvatskim Ustavom te zakonodavstvom koje zabranjuje diskriminaciju na osnovu spola/roda ili seksualne orijentacije.

Pozivajući se i na podršku i obavezu Republike Hrvatske prema Programu akcije ICPD-a (Međunarodne konferencije o populaciji i razvoju), članice i članovi Evropskog parlamenta traže od predsjednika Mesića da mladima omogući otvoreni i znanstveno utemeljeni odgojno-obrazovni program o seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

Slični argumenti i zahtjevi izneseni su i u otvorenom pismu koje potpisuje 96 zabrinutih organizacija iz 52 zemlje, sa 4 kontinenta . Organizacije stručne u područjima ljudskih prava i javnog zdravstva smatraju da je modul o ljudskoj spolnosti predložen u programu udruge GROZD utemeljen na negativnom stavu prema seksualnosti i iskrivljenim informacijama o kontracepciji i spolno prenosivim infekcijama, te da promovira predrasude o spolu/rodu, seksualnoj orijentaciji, braku, obitelji i trudnoći .

Navodeći rezultate suvremenih istraživanja iz područja javnog zdravstva, ali i obaveze Republike Hrvatske prema potpisanim međunarodnim konvencijama o građanskim i političkim pravima i pravima djeteta, organizacije potpisnice zaključuju da program udruge GROZD nije u najboljem interesu za mlade, te pozivaju hrvatsku Vladu da osigura provođenje sveobuhvatnog programa spolnog odgoja koji će biti u skladu sa stvarnim potrebama mladih .

Ova mišljenja podupire i analiza programa udruge GROZD koja je provedena od strane Centra za reproduktivna prava iz New Yorka , a u kojoj autorice razlažu dijelove GROZD-ovog programa koji krše međunarodne standarde ljudskih prava na koje se Republika Hrvatska obavezala.

 

Mi, članovi/ce Koalicije smatramo da je program Udruge GROZD po svom sadržaju protuustavan i opasan po javno zdravlje budući da promovira stavove spram spolnosti i prevencije spolno prenosivih infekcija koji su suprotni principima suvremenog javnog zdravstva te međunarodnim standardima dječjih i ljudskih prava.
CESI design & izrada xvision