Obustaviti eksperimentalno provođenje sadržaja vezanih uz područje ljudske spolnosti u okviru zdravstvenog odgoja i obrazovanja.
 
Utjecati na obustavu neuspješne javne politike reproduktivnog i seksualnog zdravlja i prava mladih koju Vlada RH provodi već dvije godine.
 
Osigurati provođenje jedinstvenog standardnog odgojno-obrazovnog programa o ljudskoj seksualnosti koji je utemeljen na znanstvenim činjenicama i u skladu s međunarodnim konvencijama i poveljama.

 

Građanska koalicija STOP RIZIČNOM SPOLNOM ODGOJU

Građanska koalicija STOP RIZIČNOM SPOLNOM ODGOJU osnovana je 11. siječnja 2007. godine, kao rezultat sastanka udruge CESI s tridesetak zabrinutih građana/ki, predstavnika/ca mreža, udruga te institucija i političkih stranaka.

Mi, članovi/ce Koalicije smatramo da je program Udruge GROZD po svom sadržaju protuustavan i opasan po javno zdravlje budući da promovira stavove spram spolnosti i prevencije spolno prenosivih infekcija koji su suprotni principima suvremenog javnog zdravstva te međunarodnim standardima dječjih i ljudskih prava. Nadalje, ukupnu javnu politiku reproduktivnog i seksualnog zdravlja i prava mladih koju Vlada RH provodi već dvije godine procjenjujemo krajnje promašenom i neuspješnom, s obzirom na njezin sadržaj, netransparentan proces donošenja i neučinkovitost trošenja javnih sredstava.

Neposredni povod za osnivanje Koalicije jest odluka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta od 29. prosinca 2006. da se Eksperimentalni program zdravstvenog odgoja i obrazovanja Udruge GROZD od iduće školske godine provodi u desetak škola u sklopu sata razredne zajednice. Za provođenje programa čeka se suglasnost Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi čija će odluka biti presudna.

Trenutna situacija zahtijeva hitno zajedničko javno djelovanje svih zabrinutih - građana/ki, roditelja, mladih, stručnjaka/inja, udruga i institucija - kako bismo spriječili/e sada već prilično vjerojatno uvođenje znanstveno neutemeljenog, te po ljudska prava i zdravlje mladih opasnog programa spolnog odgoja.

Ciljevi:

  • Obustaviti eksperimentalno provođenje sadržaja vezanih uz područje ljudske spolnosti u okviru zdravstvenog odgoja i obrazovanja.
  • Utjecati na obustavu neuspješne javne politike reproduktivnog i seksualnog zdravlja i prava mladih koju Vlada RH provodi već dvije godine.
  • Osigurati provođenje jedinstvenog standardnog odgojno-obrazovnog programa o ljudskoj seksualnosti koji je utemeljen na znanstvenim činjenicama i u skladu s međunarodnim konvencijama i poveljama.

Pozivamo sve zabrinute građane i građanke, stručnjake/inje, udruge i institucije da nam se pridruže potpisom Izjave o pristupanju Građanskoj koaliciji STOP RIZIČNOM SPOLNOM ODGOJU. Izjavu možete potpisati u osobno ime ili u ime Vaše organizacije/institucije, i poslati na e-mail: cesi@cesi.hr ili fax: 01/ 24 22 801 (obrazac u prilogu).

Kao član/ica Koalicije dobivat ćete sve obavijesti o planiranim akcijama te se prema vlastitom interesu možete uključiti u rad Koalicije.

Za dodatne informacije obratite se udruzi CESI, tel. 01/24 22 800, e-mail: cesi
(kontakt osobe: Nataša Bijelić, Sanja Cesar i Amir Hodžić).

Koalicijski odbor zasad čine:

Nataša Bijelić, Sanja Cesar i Amir Hodžić , CESI
Marina Škrabalo, Nives Miošić Lisjak, Anka Kekez – MAP Savjetovanja
Dražen Puljić, Mreža mladih Hrvatske
Sunčana Kusturin; Asja Zenko, Udruga Igra
Kristijan Grđan, Sanja Juras – Pravni tim Iskoraka i Kontre
Mirta Dagmar Muhić, profesorica etike i filozofije
Bojana Genov, Ženska mreža Hrvatske
Suzana Kunac, B.a.B.e
Maja Mamula, Ženska soba

 
Mi, članovi/ce Koalicije smatramo da je program Udruge GROZD po svom sadržaju protuustavan i opasan po javno zdravlje budući da promovira stavove spram spolnosti i prevencije spolno prenosivih infekcija koji su suprotni principima suvremenog javnog zdravstva te međunarodnim standardima dječjih i ljudskih prava.
CESI design & izrada xvision