Obustaviti eksperimentalno provođenje sadržaja vezanih uz područje ljudske spolnosti u okviru zdravstvenog odgoja i obrazovanja.
 
Utjecati na obustavu neuspješne javne politike reproduktivnog i seksualnog zdravlja i prava mladih koju Vlada RH provodi već dvije godine.
 
Osigurati provođenje jedinstvenog standardnog odgojno-obrazovnog programa o ljudskoj seksualnosti koji je utemeljen na znanstvenim činjenicama i u skladu s međunarodnim konvencijama i poveljama.

 

Usporedna analiza programa Teen Star i programa Udruge Grozd

Analiza je utemeljena na Programu cjelovitog spolnog odgoja "TEEN STAR" u obliku koji je 2005. godine predan Povjerenstvu za prosudbu svih programa o spolnom odgoju i obrazovanju koji se provode u osnovnim i srednjim školama MZOS-a i modula "Ljudska spolnost" Eksperimentalnih programa Zdravstvenog odgoja i obrazovanja udruge GROZD za osnovne i srednje škole razmatranih od strane Povjerenstva za zdravstveni odgoj i obrazovanje MZOS-a 2006. godine.

Program Teen STAR u obliku u kojem je predan Povjerenstvu nije imao formu razrađenog programa već se sastojao od sljedećih kratkih tekstova:

•  Poziv na seminar – program cjelovitog spolnog odgoja "Teen STAR" ( 1 stranica)

•  Željka Šubarić, dr. med., Zagreb: Seksualnost i(ili) ljubav (4 stranice)

•  Renata Vivek, vjeroučiteljica, Križevci: Spolnost u programu vjeronauka, u župnoj katehezi te zaručničkim tečajevima (3 stranice)

•  Kristina Pavlović, prof, Zagreb (autor teksta), Zrinka Vitković, prof., Zagreb (predavač): Predstavljanje programa cjelovitog spolnog odgoja "Teen STAR" (6 stranica)

•  Program "Teen STAR" u Hrvatskoj (2 stranice)

•  Anđelka Jalušić, prof., Zagreb: Teen STAR – Iskustva (2 stranice)

•  Ladislav Ilčić, prof., Varaždin: Teen STAR program za mladiće (3 stranice)

•  Program cjelovitog spolnog odgoja "Teen STAR": Postupak uvođenja programa u školu (2 stranice)

•  Informativni listić "Teen STAR" br. 5, prosinac 2004., (1 stranica)

Zašto usporedba ova dva programa?

Usporedbu ova dva programa potaklo je, na prvi pogled, uočavanje identičnog vrijednosnog okvira u koji se smješta spolnost te činjenica da se radi o autorima/icama koji su sudjelovali u provođenju Teen STAR-a i u izradi GROZD-ovog programa.

Pravobraniteljica za djecu je 2004. godine iznijela niz primjedbi na program "Teen STAR" i ukazala na činjenicu da program u pojedinim dijelovima nije usklađen s Ustavom RH, Konvencijom o pravima djeteta, Obiteljskim zakonom, Zakonom o ravnopravnosti spolova, i Zakonom o istospolnim zajednicama. Ured pravobraniteljice za djecu uvjetovao je Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta daljnje provođenje programa "Teen STAR" njegovim usklađivanjem s važećim propisima. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je također 2005. godine upozorila MZOS da je "Teen STAR" neusklađen s Ustavom RH, Zakonom o ravnopravnosti spolova, Zakonom o istospolnim zajednicama i Zakonom koji se odnosi na obrazovanje.

Ne posjedujemo informaciju da li je program "Teen STAR" nakon primjedbi pravobraniteljica usklađen s važećim propisima niti kakvo je bilo službeno očitovanje MZOS-a ali znamo da se još uvijek provodi u nekim školama u Republici Hrvatskoj (ali u manjem broju škola).

Detaljnija analiza koja slijedi ukazuje na identičnu obradu teme spolnosti u oba programa.

Pogledajte cijelu analizu (word dokument)
Spustite analizu na svoj kompjuter (word dokument u zip-u)
 
Mi, članovi/ce Koalicije smatramo da je program Udruge GROZD po svom sadržaju protuustavan i opasan po javno zdravlje budući da promovira stavove spram spolnosti i prevencije spolno prenosivih infekcija koji su suprotni principima suvremenog javnog zdravstva te međunarodnim standardima dječjih i ljudskih prava.
CESI design & izrada xvision